Search
Tre fjällkor i trä framför liten fäbodstuga

för familjer

Naturum är en trygg och spännande plats att upptäcka för både små och stora barn.  Våra utställningar och aktiviteter har en stor bredd, och vissa riktar vi särskilt till familjer. 

I naturums utställningar inomhus finns något att uppleva och upptäcka för alla åldrar. Under säsong har vi programaktiviteter varje vecka. Oftast är vi i närområdet kring Vålådalen men ibland har vi också arrangemang på andra platser.

 

Ta gärna en titt i Kalendern för att se vilka aktiviteter som passar just er familj!

gården

I den lilla fäbodstugan och torvkåtan kan alla leka och leva sig in i hur livet såg ut i Vålådalen för inte så länge sedan. Här finns eldstad, bord och bänkar för den som vill ta en fikapaus på gården. Eller varför inte ta med egen ved och grilla korv till lunch?

Sommartid fyller vi gården med aktiviteter och utomhusutställningar för både stora och små – vår ambition är att det ska finnas något för alla.

Observera – med reservation för snöläget på vintern – vi skottar endast under säsong!

Inomhus

I naturums utställningar inomhus brukar barn i alla åldrar trivas och tycka om att gå på upptäcktsfärd. Särskilt spännande är förstås Upplevelserummet, där det både åskar och blixtrar och många mystiska och spännande ljud kan höras. Det går till och med att krypa in i berget och se vad (och vem) som gömmer sig längst in i gruvgången – om man törs!

aktiviteter

De flesta av våra aktiviteter har något att erbjuda för alla åldrar, och vissa är riktade speciellt till familjer. Det kan vara till exempel familjeutflykter på skidor eller till fots med olika teman, utomhusaktiviteter av olika slag eller filmvisningar.

Du hittar alla aktuella arrangemang i vår Kalender.

på egen hand

Det finns gott om fina platser i närområdet för den som vill göra utflykter på egen hand. Flera vindskydd med eldstäder finns inom ett par kilometers avstånd från naturum, men kom ihåg att alltid ta med egen ved om du vill elda. Området runt Vålådalen är välbesökt och det är helt enkelt slut på nedfallna kvistar och grenar vid eldstäder och vindskydd. Hör gärna av dig till oss på naturum för extra familjevänliga utflyktstips!