om vålådalen

Vålådalen är en by vid foten av Ottfjället i västra Jämtland. Byn ligger i en skogklädd sänka, omgiven av fjäll på alla sidor. Här har människor funnits ända sedan inlandsisen smälte för tiotusen år sedan. Det sydsamiska namnet är Bijjije Spädtja, och i området har det bedrivits renskötsel långt innan de första icke-samiska nybyggarna kom hit i slutet av 1800-talet. Vålådalen är också namnet på ett naturreservat som är nästan lika stort som Öland.

Vålådalens naturreservat

Vålådalens naturreservat bildades 1988 och innehåller allt från fjällnära gammelskog och vidsträckta kalfjäll till Jämtlands alldeles egna Pyramider. En blandning av olika sorters bergarter, varierande klimat och olika naturtyper gör att många olika sorters växter och djur trivs bra här. Här betar renar från både Tåssåsens och Handölsdalens samebyar, och med lite tur kanske du träffar den nyfikna lavskrikan eller skymtar en älg.

Observera att det är beträdnadsförbud och/eller cykelförbud på vissa platser i reservatet. Det gäller Pyramiderna, området runt Blanktjärn och i dalgången Holkendurrie. Tag reda på vad som gäller genom att läsa om reservatet på Länsstyrelsens webbplats – följ länken i knappen nedan.

Med spår från tiotusen år

När inlandsisen smälte för tiotusen år sedan skapade smältvattnet det landskap vi ser kring Vålådalen i dag. Och ända sedan dess har både djur och människor rört sig i området och lämnat spår efter sig. Skogsbränder har härjat, djur har betat, fötter har trampat, ved och timmer har tagits till husbehov…  Med skarpa ögon kan du hitta spår av alla dessa händelser än i dag.

Kultur och historia

Här kommer inom kort mer information om kultur och historia i Vålådalen. 

visa hänsyn!

I fjällvärlden är du gäst i renens rike. Stöter du på renar under din tur, ta en stor omväg eller stanna på behörigt avstånd, njut av synen och vänta tills de går undan. Du får aldrig störa eller skrämma renar eller andra djur. Håll alltid din hund kopplad, året runt.

Du måste också visa hänsyn till andra människor som vistas i naturen, både de som besöker området och de som bor och arbetar där. Allemansrätten innebär också skyldigheter och kräver ett stort personligt ansvar av den som nyttjar den.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.