Sök

om vålådalen

Vålådalen är både en by och namnet på ett naturreservat. Byn Vålådalen ligger vid foten av Ottfjället i västra Jämtland, i en skogklädd sänka omgiven av fjäll på alla sidor. Det sydsamiska namnet är Bijjije Spädtja.

Vålådalens naturreservat är nästan lika stort som Öland. Här har människor levt och verkat ända sedan inlandsisen smälte för tiotusen år sedan. Långt innan de första jordbrukande nybyggarna kom hit fanns renar och renskötsel i området. De första nybyggarna slog sig ned i byn Vålådalen omkring 1830. 

Vålådalens naturreservat

Vålådalens naturreservat har funnits sedan 1988. År 2023 reviderades det gamla beslutet och nya föreskrifter infördes.

I reservatet finns allt från fjällnära gammelskog och vidsträckta kalfjäll till Jämtlands alldeles egna Pyramider. En blandning av olika sorters bergarter, varierande klimat och olika naturtyper gör att många olika sorters växter och djur trivs bra här. Här betar renar från både Tåssåsens och Handölsdalens samebyar, och med lite tur kanske du träffar den nyfikna lavskrikan eller skymtar en älg.

Reservatet är indelat i olika zoner. Varje zon har regler för vad du får och inte får göra, och en del aktiviteter är också begränsade under vissa tider på året. På ett par platser är det beträdnadsförbud.

Genom att följa länkarna nedan kan du ta reda på vad som gäller för just din planerade aktivitet.

Med spår från tiotusen år

När inlandsisen smälte för tiotusen år sedan skapade smältvattnet det landskap vi ser kring Vålådalen i dag. Och ända sedan dess har både djur och människor rört sig i området och lämnat spår efter sig. Skogsbränder har härjat, djur har betat, fötter har trampat, ved och timmer har tagits till husbehov…  Med skarpa ögon kan du hitta spår av alla dessa händelser än i dag.

Kultur och historia

Här kommer inom kort mer information om kultur och historia i Vålådalen. 

visa hänsyn!

I fjällvärlden är du gäst i renens marker. Stöter du på renar under din tur, ta en stor omväg eller stanna på behörigt avstånd, njut av synen och vänta tills de går undan. Du får aldrig störa eller skrämma renar eller andra djur. Håll alltid din hund kopplad, året runt.

Du måste också visa hänsyn till andra människor som vistas i naturen, både de som besöker området och de som bor och arbetar där. Allemansrätten innebär också skyldigheter och kräver ett stort personligt ansvar av den som nyttjar den.