Sök

Tillgänglighet

Här nedan har vi listat information som kan vara bra att ha inför ditt besök hos oss. Om du saknar upplysningar om något gällande tillgängligheten hos oss på naturum eller i naturen runtomkring – tveka inte att kontakta oss. Vi hjälper gärna till, och vill göra vårt bästa för att alla ska kunna ha en trevlig vistelse i Vålådalen!

Parkering

30 meter från naturums entré finns en stor parkeringsplats. Observera att det ofta är trångt och många bilar på parkeringen under högsäsong. Inga markerade platser för personer med nedsatt rörelseförmåga finns, men om du har behov av att köra in på gården och parkera strax utanför vår entré går det bra. Tag gärna kontakt med oss i förväg.

Nedsatt rörelseförmåga

Naturum inomhus är relativt trångt, men delvis anpassat för personer med nedsatt rörelseförmåga och personer som sitter i rullstol. En sluttande ramp i trä leder upp till en mindre avsats utanför entrén. Assistans behövs för att öppna entrédörren för personer med rullator eller rullstol, automatisk dörröppnare saknas. Utställningsrum och bibliotek på entréplanet går att nå med rullstol och barnvagn. För att komma in i Upplevelserummet på entréplan behöver man passera en mindre tröskel och en dörr. Golvet inne i rummet är ojämnt men både rullstol och rullator får plats i rummet. Till utställningarna på övre plan finns en hiss. Assistans kan behövas för att öppna hissdörren, automatisk dörröppnare saknas. Utställningarna på källarplanet går endast att nå via en trappa.

Personal på plats hjälper självklart till efter bästa förmåga att underlätta framkomligheten, kontakta oss gärna innan besöket om du har några funderingar.

Toaletter

Vi har en toalett utrustad med fällbara armstöd. Skötbord finns på toaletten.

Barnvagnar och skötbord

Det är trångt men möjligt att ta sig fram i utställningarna med barnvagn. Hiss finns till övre plan men till källarplanet endast trappa. Det finns skötbord på toaletten.

Ledarhundar

Ledarhundar är välkomna. Andra hundar måste lämnas utanför naturum.

Ingen hörslinga i naturum

Det finns ingen hörslinga i naturum.

Ut i naturen

Från Länsstyrelsens parkering mittemot naturum utgår en stig ner mot Vålån. Stigen är bitvis ojämn men cirka 3-5 meter bred och på vissa ställen grusad. Under förutsättning att man klarar att ta sig uppför/nedför en mindre sluttning är det möjligt att under barmarksperioden ta sig med barnvagn, rullator eller rullstol ner till Vålån som ligger ungefär 700 meter från parkeringen. Över Vålån finns en bred (cirka 1,5 meter) och stabil hängbro där du kan ta dig ut för att titta ner i det klara vattnet och njuta av den vackra utsikten mot Lill-Stensdalsfjället. Observera att mellan stigen och bron finns en höjdskillnad – som en ”tröskel”.