Modell av en fångsgrop med en fångad älg och vadmalsklädda jägare med spjut

Berättarkväll – Fångstgropar

Har du någon gång stött på en stor, trattformad grop i marken när du varit ute i skog och mark? Då har du hittat en fångstgrop! Tidigare använde jägare sådana gropar för att fånga stora djur som ren och älg, i bland också varg eller björn.

Fångstgroparna var ett effektivt sätt att få tag i stora bytesdjur innan det fanns skjutvapen. Det kostade en hel del energi och möda att gräva dem, men när de väl var på plats var de en viktig resurs för försörjning. Det var viktigt att känna till var djuren hade sina stråk för att kunna gräva på rätt plats. Groparna kunde underhållas och gå i arv i generationer. Groparna var ungefär 3–4 meter i diameter och 2-3 meter djupa. Oftast grävde man flera stycken med 30–50 meters mellanrum, och byggde ett system av stängsel eller fållor för att leda djuren mot groparna. Sedan lade man ett tak av grenar, mossa och ris ovanpå för att gömma gropen. När större djur kom och trampade på taket rasade det in, och djuret blev fast i gropen.

I kväll kan du lära dig mer om de här fornlämningarna, en av de vanligaste som finns i våra trakter!

Fri entré, drop-in

Datum

31 aug 2023
Expired!

Tid

19:30 - 20:30

Platser

Naturum Vålådalen
Kategori

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.