Sök
Modell av en fångsgrop med en fångad älg och vadmalsklädda jägare med spjut

BERÄTTARKVÄLL I LUNNDÖRRSTUGAN – MÄNNISKANS HISTORIA I VÅLÅDALEN

Vålådalens naturreservat är nästan lika stort som Öland. Men här finns inga bilvägar, inga shoppingcenter och inga snabbmatsrestauranger och du får ta dig fram för egen maskin. Många upplever att de kommit till ”vildmarken” – men här har människor levt, verkat och satt sina spår under tusentals år.

Redan kort efter att inlandsisen smält bort kom de första jägarna och samlarna till området. Spåren är diskreta, men tydliga för den som vet vad den letar efter. Skärvsten, eldstäder, fångstgropar och vikingatida gravar högt uppe till fjälls avslöjar människans närvaro genom årtusendena. Jakten på vildren utvecklades så småningom till tamrenskötsel, och gamla och nya spår av samisk kultur finns över hela fjällvärlden. I dag har både Handölsdalens och Tåssåsens samebyar sina renar inom Vålådalens naturreservat.

Många hundra år gamla handelsvägar och färdleder korsar fjällkedjan, och de används än i dag. Stigar och leder utgör tysta monument över människans aktivitet i landskapet. Här har soldater marscherat och man har anlagt gruvor, flottat timmer och brukat jord och skog. Fjällnära fäbodvallar berättar om bondekulturen i området, och med järnvägens ankomst i slutet av 1800-talet började en helt ny epok – turismen.

Välkommen att följa med på människans resa genom Vålådalens historia!

Gratis, drop-in

Datum

24 mar 2023
Expired!

Tid

19:00 - 20:00

Arrangör

Naturum Vålådalen
Telefon
+46-10-225 32 26
E-post
naturum.jamtland@lansstyrelsen.se
Webbplats
http://www.naturumvaladalen.se