Sök
Skulpturen Libjiesbåaloe av konstnären Helena Byström, High Coast Art Valley. Skulpturen symboliserar det som gick förlorat när en samisk familj tvingades bort från sitt hem utanför Örnsköldsvik.

Berättarkväll – Om samer vid kusten med Anki Solsten, Gaaltije

I kväll berättar Ann Kristin Solsten från Gaaltije – Sydsamiskt kulturcentrum om samisk kultur och historia i främst Västernorrlands kustområden, och om de olika samiska näringar som bedrivits där. Den samiska historien i kustområdena är inte särskilt välkänd och Västernorrland förknippas sällan med samer. Men här har samer varit både fastboende och vistats regelbundet under mer tillfälliga besök under alla tider. Den samiska närvaron har lämnat tydliga spår, och under kvällen får vi också tips om platser att besöka för den som vill ta del av den äldre samiska historien i länet.

Ann Kristin Solsten jobbar på det sydsamiska kulturcentret Gaaltije i Östersund. Hon är bland annat projektledare för det 2-åriga Interregprojektet Sámis on the Coast – Beavnardahke II, som pågår till september 2022. Målet med projektet är att synliggöra samisk kultur, historia och berättelser från kustområdena i både Västernorrland och Tröndelag.

Fri entré.

Besök gärna projektets webbplats www.baalka.se, där resultaten presenteras löpande. 
Där kan du också lära dig mer om samer och samisk kultur, och om de spår av äldre tiders samiska verksamhet som finns i naturen.

Har du snuva, hosta, feber eller andra symtom? Följ då Folkhälsmyndighetens rekommendation att stanna hemma och undvika nära kontakt med andra.

Logotype Gaaltije - sydsamiskt kulturcentrum

 

ogotyp för projektet Interreg Nord

Datum

24 feb 2022
Expired!

Tid

19:30 - 20:30

Platser

Naturum Vålådalen
Kategori

Arrangör

Naturum Vålådalen
Telefon
+46-10-225 32 26
E-post
naturum.jamtland@lansstyrelsen.se
Webbplats
http://www.naturumvaladalen.se