
BERÄTTARKVÄLL OM SVALBARD – KULTUR OCH KLIMAT
Om du tänker på Svalbard, vad tänker du då? Kanske dyker vackra bilder av ett kargt och dramatiskt landskap med isbjörnar och sälar upp i huvudet? Du kommer att få se isbjörnar, men främst ägnar vi kvällen åt kultur och klimat.
Ingenstans är klimatförändringarna så tydliga som här långt uppe i norr. På Svalbard smälter isen snabbare än på andra ställen i Arktis, och här finns flera internationella forskningsstationer. Mycket av informationen som samlas in används till exempel för att förbättra klimatmodeller och studera klimatutvecklingen.
Det råder delade meningar om när de första människorna kom hit, men vissa forskare menar att jägare varit här så tidigt som för 4500 år sedan. Upptäcktsresande började kartlägga öarna i slutet av 1500-talet, och några årtionden senare tog jakt på val, valross och säl rejäl fart. Som mest arbetade 10 000 personer i stora trankokerier. Flera länder i väst har genom åren gjort anspråk på öarna och deras naturtillgångar, inte bara valar och sälar utan även kol och mineraler. Bland annat fanns en svensk gruva under en period. I dag bor knappt 3 000 personer permanent på Svalbard, och turismen är en stor inkomstkälla.
Kvällens berättare är naturums föreståndare Ola Fransson, som åkte båt till Svalbard för några år sedan.
Fri entré, drop-in