Sök
En person som jobbar med naturvårdsbränning går i en brinnande skog

Berättarkväll – Skogsbrand och naturvårdsbränning

När en skogsbrand rasar är starka naturkrafter i spel och stora ekonomiska värden kan gå upp i rök. Men brand är en viktig pusselbit i skogens ekosystem, och vissa djur och växter är helt beroende av att skogen brinner emellanåt. 

Spontana och okontrollerade skogsbränder vill vi släcka så snart som möjligt. Men för att hjälpa de här växterna och djuren att överleva tänder vi ibland eld på vissa skogar med flit. Det kallas naturvårdsbränning och sker under mycket kontrollerade former i utvalda skogar, där nyttan för naturen är som störst.

I kväll visar Hanna Triumf från Länsstyrelsen bilder och berättar om hur en naturvårdsbränning går till. Vi får veta varför det är så viktigt att skogen brinner ibland, och vi lär också känna skogsbrandens fascinerande och lite skrämmande väsen på djupet. Hanna jobbar med naturvårdsbränning inom EU-projektet Life2Taiga.

Fri entré, ingen föranmälan behövs.

Se bilder från bränning i Havmyrens naturreservat och läs mer om naturvårdsbränning

Projektet Life2Taiga pågår fram till december 2028, och är ett samarbete mellan 17 länsstyrelser, Naturvårdsverket och finska Metsähallitus.

Här kan du läsa mer om projektet Life2Taiga

 

Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län

Datum

17 aug 2023
Expired!

Tid

19:30 - 20:30

Platser

Naturum Vålådalen

Arrangör

Naturum Vålådalen
Telefon
+46-10-225 32 26
E-post
naturum.jamtland@lansstyrelsen.se
Webbplats
http://www.naturumvaladalen.se