En fångstgrop bland tallstammar och grönt ris på marken

Kulturvandring bland fångstgropar

Förr i tiden var fångstgropar en effektiv metod för att fånga stora djur som ren och älg, i bland också varg eller björn. I sagan fångade Emil i Lönneberga självaste Kommandoran i en sådan grop! Under dagens tur ger vi oss ut för att se hur de ser ut i verkligheten.

Fångstgropar är svåra att datera men användes från stenåldern långt in i modern tid. De blev förbjudna år 1864, och är den vanligaste typen av fornlämning i Skandinaviens inland. En fångstgrop brukade vara ungefär 3–4 meter i diameter och 2-3 meter djup. Oftast grävde man flera stycken med 30–50 meters mellanrum, och byggde ett system av stängsel eller fållor för att leda djuren mot groparna. Sedan lade man ett tak av grenar, mossa och ris ovanpå för att gömma gropen. När större djur kom och trampade på taket rasade det in, och djuret blev fast i gropen.

Samling utanför naturum klockan 13.00. Vi räknar med att vara tillbaka cirka klockan 16.30.
Ta med kläder efter väder, rejäla skor och lite snacks eller fika.
Max antal deltagare: 10 personer, pris 80 kronor per person.
Mer information och anmälan på telefon 010- 225 32 26

Bilden visar en fångstgrop utanför Husås, Lit. Foto Länsstyrelsen Jämtlands län.

Datum

31 aug 2023
Expired!

Tid

13:00 - 16:30

Kostnad

80,00SEK

Platser

Vålådalen
Kategori

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.