Stora lågor från en skogsbrand slår upp mot trädstammar

Naturum Pop-Up – I storbrandens spår

För lite drygt hundra år sedan härjade en stor skogsbrand på Vålåsen, bara någon kilometer från Vålådalen. Branden spred sig över hela det område som vi i dag kallar för Blanktjärnsrundan, och än i dag syns tydliga spår av händelsen.

Här står gott om ståtliga gammeltallar med så kallade brandljud i stammen – det är ”sår” som uppstår när hettan blir så stor att barken spricker. Här finns också förkolnade rotvältor, stenar som spruckit av hettan och stora områden där skogen brunnit och därför ser annorlunda ut än runtomkring. Kom förbi vår Pop-up och lär dig läsa brandens spår, hör historien om storbranden och om Lill-Mårten. Var det verkligen han som slarvade med elden…?

I dag har vi förstärkning av Hanna Triumf från Länsstyrelsen som jobbar med naturvårdsbränning inom projektet Life2Taiga. Passa på att komma förbi och ställa frågor om brand och naturvårdsbränning!

Gratis, ingen föranmälan behövs

Vi återkommer med mer specifik information om var vi finns i dag!

 

Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län

Datum

17 aug 2023
Expired!

Tid

11:00 - 15:00

Platser

Vålådalen

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.