Föregående
Nästa

Naturum utomhus

Välkommen till vår gård!

Vi har snälla djur i trä som gärna blir matade, klappade och mjölkade. Kliv in i fäboden eller kåtan och känn dig som hemma. Eller ta med egen ved och använd vår eldstad och fikabord för en fikapaus utomhus.

utställningar utomhus

Sommaren 2020 fyllde vi naturums gård med utställningar och aktiviteter. Bland annat en utställning om Skogsbrand och naturvårdsbränning i samarbete med projektet Life Taiga, ett personlighetstest för att ta reda på vilken typ av naturbesökare du är och en utställning på temat Naturen i oss. Vår ambition är att fortsätta hålla gården levande så att även du som kommer till Vålådalen utanför våra öppettider ska hitta något intressant hos oss.

Observera att gården inte skottas under vintertid, förutom vägen in och ut.

upplev området – dagsturer

I Vålådalen och trakterna omkring finns nästan oändliga möjligheter att upptäcka området på egen hand till fots eller på skidor. Välj och vraka bland korta och långa turer längs markerade sommar- och vinterleder. I Vålådalen och de andra byarna i närheten finns också högklassiga skidspår. Kontakta oss gärna om du har funderingar kring din fjälltur!

upplev området – längre turer

Vålådalen är en knutpunkt i det nätverk av vandrings- och skidleder som genomkorsar Västra Jämtlandsfjällen. Du kan till exempel vandra eller skida den klassiska rundturen Vålådalsfyrkanten, eller ta dig till Storulvån, Sylarna eller Helags. Skaffa en aktuell fjällkarta och tänk på att det är betydligt mer tidskrävande att färdas i fjällterräng än på plan mark. Fjällvädret kan slå om snabbt och utan förvarning, så ”planera för det oplanerade” och lägg in en extra dag i turplanen. Hör gärna av dig till oss för tips och råd!

visa hänsyn!

I fjällvärlden är du gäst i renens rike. Stöter du på renar under din tur, ta en stor omväg eller stanna på behörigt avstånd, njut av synen och vänta tills de går undan. Du får aldrig störa eller skrämma renar eller andra djur. Håll alltid din hund kopplad, året runt.

Du måste också visa hänsyn till andra människor som vistas i naturen, både de som besöker området och de som bor och arbetar där. Allemansrätten innebär också skyldigheter och kräver ett stort personligt ansvar av den som nyttjar den.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.