Search

Utställningar

Slå dig ner i Upplevelserummet och följ livet på fjället under ett helt år. Eller ta trappan upp och upptäck Vålådalens historia från tiden då istidens smältvatten formade landskapet, till de första turisterna kom till området under tidigt 1900-tal. I källaren finns tillfälliga temautställningar. Du som vill förkovra dig extra kan botanisera bland böcker och tidskrifter i biblioteket.

upplevelserummet

Med alla sinnen kan du följa årstidernas växlingar och naturens olika ljud under fyra årstider på fjället. Vårbäcken porlar ystert, tjädertupparna spelar och myggorna surrar. Alla fjällets fåglar sjunger, och något knakar och brakar bland trädstammarna… kanske en björn? När sedan vinterstormen tjuter bistert kan du nästan känna kylan sprida sig i rummet. Och den som törs kan krypa ända längst in i berget där glimrande skatter gömmer sig!

övervåningen

Lär dig tyda istidens spår i landskapet genom pedagogiska modeller, och få en inblick i Vålådalens natur, kultur och historia. Tidslinjen börjar när inlandsisen smälte för nästan tiotusen år sedan, och följer människans historia i Vålådalen fram till de första turisterna kom för hundra år sedan.  

undervåningen

Vår aktuella temautställning handlar om olika sätt att se på begreppet Natur. Var börjar och slutar den, vad ska vi ha den till, vem ska bestämma över den och vilket ansvar har var och en av oss? Finns naturen för sin egen skull, har den ett värde i sig själv eller ligger värdet bara i det vi kan utvinna ur den? Det finns många frågor och kanske lika många svar som det finns människor, eftersom vi alla har en egen syn på naturen.