Sök
Föregående bild
Nästa bild

Naturum utomhus

Välkommen till vår gård!

Vi har snälla djur i trä som gärna blir matade, klappade och mjölkade. Kliv in i fäboden eller kåtan och känn dig som hemma. Eller ta med egen ved och använd vår eldstad och fikabord för en fikapaus utomhus.

utställningar utomhus

Sommartid bygger vi upp utställningar och aktiviteter ute på naturums gård. Sommaren 2023 får vi besök av ”Våra ovälkomna gäster” ute på gården – en utställning om invasiva, främmande växter och djur. Dessutom kan du prova vårt jättestora pussel och lära dig mer Gästskap. Vad får vi göra ute i naturen, vad får vi inte göra – och gäller samma regler alltid, överallt?

Eller gör vårt numera klassiska personlighetstest för att ta reda på vilken typ av naturbesökare du är!

Vår ambition är att hålla gården levande så att även du som kommer till Vålådalen utanför våra öppettider ska hitta något intressant hos oss.

Observera att gården inte skottas under vintertid, förutom vägen in och ut.

upplev området – dagsturer

I Vålådalen och trakterna omkring finns nästan oändliga möjligheter att upptäcka området på egen hand till fots eller på skidor. Välj och vraka bland korta och långa turer längs markerade sommar- och vinterleder. I Vålådalen och de andra byarna i närheten finns också högklassiga skidspår.

Naturreservatet är indelat i fyra zoner med olika regler för till exempel eldning, cykling, övernattning och ridning. Ta reda på vad som gäller för just din planerade aktivitet – använd knapparna här nedan!

Kontakta oss gärna om du har funderingar kring din fjälltur.

upplev området – längre turer

Vålådalen är en knutpunkt i det nätverk av vandrings- och skidleder som genomkorsar Västra Jämtlandsfjällen. Du kan till exempel vandra eller skida den klassiska rundturen Vålådalsfyrkanten, eller ta dig till Storulvån, Sylarna eller Helags.

Skaffa en aktuell fjällkarta i pappersformat innan du ger dig ut. Appar och andra hjälpmedel som kräver ström kan bli obrukbara. Planera din tur och följ med på kartan när du är ute. Tänk på att det är betydligt mer tidskrävande att färdas i fjällterräng än på plan mark. Fjällvädret kan slå om snabbt och utan förvarning, så ”planera för det oplanerade” och lägg in en extra dag i turplanen.

Naturreservatet är indelat i fyra zoner med olika regler för till exempel eldning, cykling, övernattning och ridning. Ta reda på vad som gäller för just din planerade aktivitet – använd knapparna här nedan!

Hör gärna av dig till oss för tips och råd.

visa hänsyn!

I fjällvärlden är du gäst i renens rike. Stöter du på renar under din tur, ta en stor omväg eller stanna på behörigt avstånd, njut av synen och vänta tills de går undan. Du får aldrig störa eller skrämma renar eller andra djur. Håll alltid din hund kopplad, året runt.

Du måste också visa hänsyn till andra människor som vistas i naturen, både de som besöker området och de som bor och arbetar där. Allemansrätten innebär också skyldigheter och kräver ett stort personligt ansvar av den som nyttjar den.